4gamers.be

Proefreview FIFA 12

19-07-2012 16:26 - Geschreven door Booka

[color=#000000]Wie EA Sports zegt zal meteen aan FIFA denken, en gelijk hebben ze. Zoals ieder jaar, ergens rond eind september, heeft EA weer een nieuwe editie klaarliggen van dit zeer populaire en steengoede spel. Dit jaar zal het FIFA 12 worden dat als zoete broodjes over de toonbanken zal vliegen. En wees al maar zeker, ook dit jaar zullen de liefhebbers en nieuwkomers binnen het genre op hun wenken bediend worden.

Wie na FIFA 11 zei dat het niet beter ging worden kan zijn woorden beter terugnemen. De FIFA-Franchise is terug en misschien wel beter dan ooit met hun nieuwste ‘hit’ FIFA 12. Liefhebbers van dit genre stonden al een tijdje te popelen om deze game te bemachtigen en eindelijk is het zover. Het is altijd spannend afwachten wat de nieuwe features zijn en dat is deze editie niet anders. De makers proberen zo goed mogelijk alle fouten van de vorige editie weg te werken en hier en daar een nieuwe noot eraan toe te voegen. Zo kunnen we nu al zeggen dat de grafische aspecten weer een grote verbetering zijn ten opzichte van FIFA 11. Je zal bij wijze van spreken een echte foto van een bepaalde speler erbij halen om de verschillen te kunnen zien. Ook alle bewegingen die je maakt worden haarfijn weergegeven. Enkel de supporters zijn nog een beetje hangen in de vorige edities. Zo zullen ze altijd dezelfde gebaren maken bij het scoren van een doelpunt en steeds hetzelfde volume maken. Daarenboven zal het nog even wachten zijn op de eerste Vlaamse commentatoren. Zoals voorbije jaren moeten we genoegen nemen met Evert Ten Napel en Youri Mulder. Ze slagen er ieder jaar in de fans te overtreffen, wat voor een game die jaarlijks een nieuw vervolg heeft zeker niet evident is.

Precision dribbling vs Tactical defending

Dat deze twee bovenstaande begrippen zeer nauw met elkaar verbonden zijn zal niemand verbazen. Zowel op gebied van dribbelen als verdedigen heeft EA zeer ingrijpende veranderingen aangebracht. Via “precision dribbling” is het de bedoeling om je als gamer volledig één te kunnen voelen met je speler op gebied van techniek. Deze voeling zal natuurlijk anders zijn met Messi dan met pakweg Rooney. Je zal zien dat Messi een heel andere, verfijndere techniek zal meekrijgen waardoor je als het ware een heel leger nodig gaat hebben om hem af te stoppen. Je zal verbaasd staan over het aantal trucs dat je met deze speler uit je “vingers” kan toveren.

Hier komen we dan eveneens het deeltje “tactical defending” tegen. Zo viel het van wedstrijd één al op dat het verdedigen, dat voorheen met één enkel knopje een vanzelfsprekendheid geworden was, nu veel moeilijker ligt. Je moet in de huid van de aanvaller kruipen en proberen de bewegingen van de aanvaller te lezen en zo op het gepaste tijdstip toe te slaan. Pas wel op met verdedigende acties, want we moeten toch bekennen dat de arbitrage op sommige terechte tackles te wensen over laat. Zo zal je in 9 van de 10 gevallen een strafschop tegen krijgen wanneer deze in het penaltygebied is, ook al raak je enkel de bal in plaats van de man.

EA trekt ook nog steeds de lijn door op het gebied van scoren. Ieder jaar wordt het moeilijker om een doelpunt te maken. Of worden de doelmannen nu beter, dat laten we in het midden. Het feit blijft dat gewoon op doel trappen niet meer het gewenste resultaat geeft. Je gaat een specifieke richting aan de bal moeten geven, de snelheid van de bal aanpassen aan de afstand van het doel en, moest je nog ergens een vinger overhebben, er een bepaalde krul insteken.

Carrière en online modus gaan 10 stappen vooruit

Eén van de mindere punten van FIFA 11 was de carrière-modus. Zo is het aantrekken van talentvolle jonge spelers via scouting weer in het voorprogramma opgedoken. Niets geeft meer voldoening dan een zeer getalenteerde knaap voor een appel en een ei op te kopen en te laten evolueren tot de crème de la crème. Het is nu ook mogelijk om over de prijs van een speler te onderhandelen waar je het vroeger enkel kon aanvaarden of negeren.

Ook het online-systeem heeft een frisse en vooral leuke wending gekregen. Zo zijn er 10 divisies gecreëerd waarbij iedere speler bij het begin start, divisie 10. Het is de bedoeling om tot de eindhalte, divisie 1, te raken en daar seizoen na seizoen te proberen boven jezelf uit te stijgen.

Zo zijn we begonnen met Standard Luik. Het doel is natuurlijk om te promoveren, dit doe je door 14 punten of meer te behalen op 10 wedstrijden. Meteen al in ons eerste seizoen was het raak en mochten we naar divisie 9 opdraven. Daar kwam natuurlijk ook de optie degraderen bij die je enkel kon ontlopen door meer dan 10 punten te behalen. Dit blijft zo doorgaan tot divisie 1, enkel verhoogt om de zoveel divisies wel het aantal punten dat je moet halen. Als je dan uiteindelijk in de hoogste regionen zit is het logisch dat je niet meer kunt promoveren. Dan moet je trachten de competitietitel te bemachtigen. Hierdoor moet je minsten 20 punten halen. Na 35 seizoen spelen was het ons eindelijk gelukt. Als we dan toch een negatief punt vinden is het zeker en vast het quit-gedeelte van de online spelers. Zo hebben spelers de kans om binnen de eerste 5 minuten van de wedstrijd te disconnecten zonder dat ze een verlies aangerekend krijgen. Zo zal je zien dat veel spelers die tijdens de eerste 5 minuten een goal moeten incasseren de wedstrijd verlaten.

Naast het divisie-systeem mogen we ook het beker-systeem verwelkomen. Om de tien dagen start de beker die in totaal 3 dagen duurt. Eens je je hebt ingeschreven in de beker start je in de achtste finales. Verlies je die, mag je telkens opnieuw aan de beker meedoen. Win je de achtste finales, ga je naar de kwartfinales en zo door tot de finale.

Conclusie

De FIFA-reeks is ieder jaar opnieuw de enige zekerheid die door vele voetbalfanaten gepre-orderd zal worden en dat zal dit jaar zeker niet anders zijn. Zowel op offline als online gebied heeft EA Sports alles gedaan om van FIFA 12 een topgame te maken. Het is echter nog steeds wachten tot de eerste Vlaamse commentatoren zich mogen wagen aan deze franchise. Hou je van een uitdaging en ben je klaar om de strijd aan te gaan tegen spelers als Balotelli, Rooney en Messi, dan zou ik niet twijfelen. “EA SPORTS - it’s in the game”.[/color]

Positief

  • Divisie-systeem
  • Scouten via carrière-modus
  • Gameplay is realistischer

Negatief

  • Arbitrage laat soms te wensen over
  • Disconnecten zonder sancties
  • Nog steeds geen Vlaamse commentatoren.
Beoordeling: 8
Wat vinden anderen van deze review?

Door jou gegeven score

Je moet inloggen alvorens je kan stemmen.

Totale score

Beoordeling: 91.00

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.