4gamers.be

shadows of the damned

25-01-2012 10:13 - Geschreven door FirstLadyAra

Reviewer: ara
Genre: Action/adventure/shooter/horror
Developer: Grasshopper
Spelers: 1
Uitgeverij: EA
Getest op: PlayStation 3


Inleiding:
Een pratend doodshoofd dat luistert naar de naam Johnson en ook nog eens een allrounder blijkt te zijn. Garcia Hotspur, en Mexicaanse demonen jager met een mega slecht Engels accent. En Fleming, een Lord of the Underworld die Garcia’s vriendin heeft ontvoerd en haar graag tot de zijne wil maken. Garcia pikt dit niet en gaat Laura zoeken in de onderwereld om de jonge, maagdelijke deerne te redden.
Dat is de toon die Shadows of the Damned zet en dat is de start van een hels verhaal vol van erotische oneliners, vreemde omgevingen en lelijke demonen.

We gaan eerst maar eens kennis maken met Johnson. Hij is net ontsnapt uit de hel en kent de omgeving daar vrij goed. Johnson is zoals gezegd een allrounder. Hij fungeert als gids, pistool, machine geweer, shotgun, fakkel, lichtaansteker en last but not least, heeft hij een ‘Big Boner’. Yep, zijn pistool kan mits de nodige trigger – lees hete, erotische verhaaltjes- uitgroeien tot een meter lang pistool. De ammunitie voor je shotgun zijn beenderen, terwijl je machinegeweer tanden gebruikt als kogels. Met je bommenwerper lanceer je dan weer volledige schedels richting de vijand, die achteraf ook nog eens ontploffen. Dit is dan ook mijn favoriet tuig.
Garcia is een demonen jager die niet op zijn Mexicaans mondje gevallen is. Geen enkele demon uitdaging gaat hij uit de weg. Je zou haast denken dat hij geniet van het zoeken naar zijn dame in nood om zo die demonen uit te roeien.

Careermode:
De balans tussen licht en donker speelt een centrale rol in deze game.
Bij donker draineert het leven uit Hotspur’s lichaam. Hij zou dan met Johnson’s lichtaansteker een geit die aan een muur hangt, moeten aansteken om terug licht te krijgen. Klinkt absurd maar zo gaan de gang van zaken in deze onderwereld.
Vijanden die gehuld zijn in een laag duisternis of zich in een duistere plek bevinden zijn onkwetsbaar. Je kan ze enkel verslaan door ze eerst te raken met een lichtschot (de aansteker dus). Ze zijn dan even lichter van kleur en pas dan kan je ze doden.
Health potions zijn er in de vorm van alcoholische dranken. Een slok tequila vult je levensbalk een stukje, maar een slok absint vult die balk helemaal. Die drankjes koop je aan een drank automaat en betaal je met witte edelstenen.
Edelstenen zijn er in 3 varianten. Witte bekom je door demonen neer te leggen, rode edelstenen vind je op verborgen plekjes en die kan je gebruiken om je wapens of health te upgraden.
Blauwe edelstenen zijn zeldzamer, die zijn meestal achter een bossfight te krijgen. Het is een beloning voor Johnson en dus ook voor u, want de wapens worden stoerder en krachtiger dan voorheen.

Die grotere vijanden kom je meestal tegen in de vorm van level eindbazen, en het ontwerp van deze giganten is werkelijk fenomenaal gestoord te noemen. Zo namen ze het onder andere op tegen een gemuteerde geit die na het verorberen van zijn eigen hart een demonisch paard uit het niets liet verschijnen, om ons komisch duo al galopperend te bestoken met twee reusachtige zwaarden.

Toch is er geen sprake van griezelige of angstaanjagende taferelen. Dit is vooral te danken aan de humor en seksueel getinte dialogen die met regelmaat van de klok tussen Garcia en Johnson te horen is. Je komt af en toe voorbij een zeer groot boek die een van de heren op hun gemakje gaat voorlezen. Johnson verteld dit op een bijzonder leuke manier, alsof hij een sprookje voorleest maar als je aandachtig luistert, bengelt het verhaal aan de rand van smakeloosheid maar op een manier dat je toch weer doet schaterlachen.

Gameplay:
Vond ik niet bijzonder. Je kijkt over Garcia’s schouder mee, zijn bewegingen zijn een beetje houterig en de besturing is soms verwarrend. Wanneer je bijvoorbeeld op kruisje drukt tijden het lopen sta je plots 180 ° andersom.
Maar eens je hier aan gewend bent lukt het prima.
Bij het laden laat de game soms steken vallen. Zo heb ik eens meegemaakt dat ik ergens doodging, terug kwam, en plots waren er geen vijanden meer. Nergens nog iemand te bespeuren, en wanneer ik voorbij de save poortjes liep, deden die het niet. Of dat ik op een big boss continue zat te schieten, ik wist 100% zeker dat hij dood moest zijn, maar hij ging niet dood. Na even heropstarten ging diezelfde bos meteen tegen de vlakte.

Speelduur:
Op verschillende forums lees ik dat gamers op 8 uurtjes het verhaal uit hebben. Ik heb er 12 uur over gedaan op Lemon Hunter (easy dus) maar als je op een hoger niveau speelt, verlengt de speelduur aanzienlijk.

Graphics:
Grafisch laat Shadows of the Damned spijtig genoeg wat steken vallen. Het spel werd gemaakt met behulp van de Unreal-engine, en deze laat zo stilaan haar ouderdom zien. Felle kleuren bepalen het decor maar het geeft een absurde sfeer aan de game, wat ik niet zo slecht vind.
Wat wel tof is, alle personages zijn uniek, de spelomgevingen kennen telkens een ander thema. Zo doorkruis je bijvoorbeeld mistige kerkhoven, spookachtige moerassen, ga je doorheen tochtige catacomben en duistere bossen moeten– en dan hebben we het nog niet eens gehad over de minigames die zich afspelen in een stad vol bordelen waar je met de big boner aan de slag kan, en de 2D-sidescroller waarmee je hindernissen moet nemen en a la jaren ’80 doorheen moet schieten.

Geluid:
Niets op aan te merken. De sfeer word op het juiste moment goed ingezet, opgedreven wanneer er een groot aantal vijanden op je af komen. Een zacht melodietje wanneer je doorheen een catacombe wandelt. Ik heb geen enerverende geluiden opgemerkt. Tenzij je de kirrende babygeluidjes die afkomstig zijn van poorten waardoor je heen moet ergerlijk zou vinden.

Conclusie:
Toen ik deze game kocht en even speelde, dacht ik van “oh nee, dit is niets voor mij”. De besturing vond ik maar niets, graphics vond ik raar, maar na enige tijd doorspelen en wennen moest ik toegeven dat ik fan ben geworden.
Voor mensen die graag een humoristische, leuke, geen al te serieuze game wil spelen raad ik deze zeker wel aan.

Positief

  • unieke karakters
  • humor
  • variatie

Negatief

  • graphics beetje gedateerd
  • lange laadtijden
  • glitches
Beoordeling: 1
Wat vinden anderen van deze review?

Door jou gegeven score

Je moet inloggen alvorens je kan stemmen.

Totale score

Beoordeling: 85.00

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.