4gamers.be

Wii U: Werken aan een herintroductie in 2012

03-11-2011 00:36 - Geschreven door Phazon

[align=justify%]Enkele dagen geleden wist Nintendo het slechte nieuws omtrent de financiële inkomsten van het tweede kwartaal mee te delen. Dit viel toch wat tegen, met enorme verliezen tot gevolg. Let wel op: verlies wilt in dit geval zeggen dat men minder winst heeft gemaakt. Dit wil zeggen dat Nintendo er nu voor staat juist voordat de Wii en DS gelanceerd werden. Nintendo heeft in de jaren steeds een aardig centje opgespaard. Om dus nu al te concluderen dat het game over is voor Nintendo, is nog steeds veel te vroeg. Het Japans bedrijf gaat al immers 122 jaar mee en we moeten spontaan denken aan het gezegde 'less is more'. Het feit dat het nu niet meezit dwingt je namelijk om het de volgende keer je beste beentje voor te zetten en te leren uit je fouten. Kijk maar eens naar de Vita. De allereerste PSP was maar een matig succes, want er was bijvoorbeeld niet altijd een constante stroom van games. Sony doet er nu echter alles aan om ervoor te zorgen dat de Vita alles in huis heeft om een succesvolle handheld te worden: veel games, goede online-ondersteuning, talloze media-opties, ondersteuning voor Android-games zodat we niet altijd het geneut van analysten over mobieltjes moeten aanhoren enz...

 

Het uibrengen van iets waar je vanaf dag 1 meerdere redenen hebt om het te kopen, dàt is iets wat Nintendo met de Wii U moet doen. De 3DS is het levende bewijs van een toestel dat eigenlijk veel te vroeg of met een foute tactiek op de markt kwam. Derde partijen vrij spel geven en je eigen titels uitstellen? Geen goed plan blijkbaar. Dat is dan ook iets waar Nintendo zeker rekening mee moet houden: zorgen voor één of twee sterke first party-titels bij de launch, aangevuld met enkele mooie namen van derde partijen. Geef nu toe, een console met op de eerste dag een Pikmin, Mario Bros. of Metroid, samen met Darksiders II of Batman: Arkham City klinkt toch al enorm goed in de oren? Het is ook niet slim om in ene keer alle games te onthullen die toch niet meteen na release verschijnen. Mario Kart 7, Kid Icarus, Animal Crossing en Paper Mario liggen nog steeds niet in de rekken. De twee laatstgenoemde halen allicht niet eens de termijn om binnen het jaar na release te verschijnen. Veel interessante games die kort na de launch en binnen het jaar verschijnen, dat is wat we van Nintendo op de volgende E3 verwachten.

 

Online is altijd een zwak punt geweest bij Nintendo. Het bedrijf heeft in de tijd van de Gamecube een zeer afwachtende houding gehad en ook bij de Wii was er in de jaren na de launch weinig tot geen vooruitgang te zien. Plots met een systeem komen dat zich kan meten met de Xbox Live en PSN lijkt dan ook vrij onwaarschijnlijk. Hoe kunnen ze alsnog proberen dit op te lossen? Zoals men op de E3 van 2011 aangaf wil men de derde partijen een promintentere rol laten spelen qua online-activiteiten. Wat dit net wil zeggen is nog steeds niet duidelijk, maar het zou kunnen dat EA bijv. met een eigen client komt, wellicht een soort van Origin? En waarom dan ook geen samenwerking aangaan met Steam? Deze bedrijven hebben ontzetten veel kennis over hoe je een goed systeem maakt en dat zou in mijn ogen een win-winsituatie zijn. Dan wordt de last van het desbetreffend Nintendo-team een pak lichter en kunnen zij zich focussen op nieuwe programma's of applicaties om zo de algemene gebruikerservaring op te Wii U verder te optimaliseren.

 

De Wii U zou de hardcore gamer terug moeten overtuigen. Dit kan wel eens een groot probleem zijn. Hoewel we geen definitieve specs hebben, ziet het er niet naar uit dat de Wii U echt next-gen wordt op vlak van graphics. De meeste geruchten wijzen op een custom AMD 4870 of 4890 chip, wat op zich toch niet mis is. Velen vergeten precies dat de grafische chip van de PS3 en Xbox360 toch wel een pak minder kracht herbergt dan de mogelijke Wii U chip. Gamen in 1080p is nog steeds een taboe voor consoles en daarmee kan de Wii U wel een statement maken: de eerste console met echte High Definition graphics. Toch wel een mooi pluspunt voor een spel zoals GTA V. Uiteraard gaan de nieuwe Xbox en Playstation hier los over heen gaan qua kracht, maar een tussengeneratie is hopelijk iets wat Nintendo kan redden. Met drie gelijkaardige consoles komen ( cfr. PS2, GC en Xbox) liep niet goed af voor Nintendo. Misschien dat dit wel eens goed zal uitdraaien.

 

De introductie van de Wii U was niet meteen echt denderend. Een vrij casual promotiefilmpje benadrukte de functies van het toestel zoals switchen van console naar controller, tekenen, nieuwe manieren van gamen, videochat, browsen, ... Buiten de eerstgenoemde functie niet echt indrukwekkend voor menig (4)Gamer. Daarom zouden we de volgende keer graag een filmpje zien voor het publiek dat zich wél met de E3 bezig houdt, de gamers. Uitgebreide online opties, vriendenlijsten, concrete toepassingen van de besturing in echte games zijn zaken die ons wel interesseren. Ook een uiteindelijke prijs en releasedatum is wenselijk. Nu we toch over de prijs bezig zijn: ‘Maak alstublieft niet dezelfde fout als met de 3DS, Nintendo.’ Als het jullie lukt om een adviesprijs van om en bij de 249 euro vast te leggen, zullen we zeer tevreden zijn. Misschien dat er dan zelfs enkele PS3- of Xbox360-bezitters interesse krijgen. Maar voor meer dan 300 euro gaat dat niet lukken vrees ik. Gelukkig heeft Iwata reeds aangegeven dat men heel goed gaat nadenken over de prijs en dat ze hun lesje nu wel geleerd hebben.

 

Zoals je kunt lezen staat Nintendo onder een zeer hoge druk en wordt 2012 een heel spannend jaar. De 3DS zal zich dan moeten bewijzen met een constante toevloed aan toppers en de Wii U moet de fouten die men met de 3DS maakte rechtzetten, d.w.z. dat ze best meteen er in vliegen qua games en features. Of het Japans bedrijf klaar is om ons al op hun voorjaarsconferentie wat over de Wii U te laten zien, is nog even afwachten. De E3 van volgend jaar zal echter al onze vragen beantwoorden, dus we zullen nog even geduld moeten uitoefenen.

[/align]

Wat vinden anderen van dit artikel?

Door jou gegeven score

Je moet inloggen alvorens je kan stemmen.

Totale score

Beoordeling: 0.00

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.