4gamers.be

Muziekblog [1] - The Velvet Underground & Nico

05-09-2011 23:01 - Geschreven door Problematique

Beste 4Gamers,

Ik ben Problematique (sommigen van jullie kennen mij misschien nog van vroeger?) en ik heb beslist om een muziekblog te beginnen - na aandringen van Pudish - dus ik begin er maar meteen mee. En waarmee beter dan met een klassieker van Lou Reed?

Sunday morning

praise the dawning

It's just a restless feeling by my side
.

Zo opende Lou Reed in 1967 het debuut van The Velvet Underground, genaamd The Velvet Underground & Nico, natuurlijk niet wetende wat voor een impact het zou hebben op de rock muziek. Hoe zou hij het ook kunnen weten. Eind jaren 60 strookte de rauwe rock n' roll dat de Velvet Underground de wereld in stuurde, absoluut niet met de toen heersende moraal. Reed zong openlijk over dingen als druggebruik (Heroin, Run Run Run), prostitutie (Femme Fatale), wat leidde tot verbanning van de plaat in veel muziekwinkels. Muziekbladen weigerden het album te promoten en radiostations speelden hun muziek amper. Ook hun tweede plaat, White Light/White Heat kende maar weinig commercieel succes. The Velvet Underground was toen nog zeer underground.

The Velvet Underground & Nico is een zeer varierende en dynamische plaat. Je vindt er het beukende en stevige Waiting For The Man op; het heeft een interessante combinatie van enerzijds Lou Reeds 'valse' en ironische stem en anderzijds het uitstekend elektrische gitaarspel van John Cale, dat eigenlijk het hele album zo speciaal maakt.

Maar langs de andere kant zijn er nummers zoals Heroin dat 7 minuten duurt en maar twee verschillende akkoorden gebruikt. De nodige variatie wordt er dan gecreëerd door het tempo te versnellen en vertragen. De drums versnellen, de gitaar wordt krachtiger, Reed's stem begint opgewonder te worden; het hoogtepunt komt eraan. Maar nee, het lijkt steeds weer te vervallen en dan begint het weer opnieuw. Zelfs met een vrij hevige solo op de achtergrond lijkt het alsof het echte nummer nog moet komen. Daar wacht je dan op, tot het nummer plots afsluit met een laatste akkoord. De simpelheid van dit nummer maakt het bijna onnozel, maar straalt tegelijk zo'n artistieke vrijheid uit, dat het een van de hoogtepunten van de plaat wordt. "I guess I just don't know", zoals Lou het zou zeggen.

Dit staat in schril contrast met het liefdesnummer I'll Be Your Mirror, gezongen door de zangeres Nico, dat opvallend vriendelijk en lief klinkt, ookal is haar stem vrij eentonig. Ook hier vormt het akkoordenschema de kracht van het nummer.

Telkens weer valt de gitaar van Cale op. Snelle, overstuurde gitaarsolos op European Son, country-riffs op Run Run Run en rustig getokkel op Femme Fatale; het toont alleen maar wat voor een getalenteerde gitarist hij toch is. Dit blijkt ook uit zijn latere werk, waar hij trouwens nog verschillende keren met Reed zou samenwerken.

Tegenwoordig wordt deze cd zo goed als unaniem als een meesterwerk gezien. Net zoals The Velvet Underground in het algemeen trouwens. Het valt nog het best te verwoorden met deze quote:

"It's definitely the most influential album of all time. There were only a few people who bought The Velvet Underground & Nico, but those who did, started a legendary rockband themselves. Without it, rock would never become what it is today."

- Brian Eno, 1993.

Groetjes,

Problematique.

Wat vinden anderen van dit artikel?

Door jou gegeven score

Je moet inloggen alvorens je kan stemmen.

Totale score

Beoordeling: 88.00

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.